Mediální svět   |   Bankovní poplatky   |   Nová banka   |   Moje poplatky   |   Vstřícná banka   |   Digitaiment   |   Silniční zákon.cz   |   Poplatkožrout   |   Děkuji.eu

USA, země zaslíbená? Kolik si tam vyděláte?

02.07.2008, 01:30   |   LaS   |   komentářů (1)

Jaké vízum zvolit

Víza jsou dělena do tříd podle účelu cesty. Nejběžnějším využívaným typem je turistické vízum B-2. Tento druh víza je vydáván obvykle s dobou platnosti až na 10 let. Maximální doba pobytu činí 6 měsíců, kterou lze prodloužit o dalších 6 měsíců, a to pouze v případě, že prokážete nemožnost odjezdu (např. nemoc) a dostatek peněžních prostředků. Při návštěvě USA s tímto typem víza, je jakákoliv práce ilegální.

V případě odcestování do USA za prací je nutné získat časově omezené nebo neomezené pracovního povolení. Pro časově omezené pracovní povolení se poskytují tzv. nepřistěhovalecká víza, která umožňují pobyt od jednoho do tří let. O tato víza žádá zaměstnavatel a poskytují se podle druhu práce. Časově neomezená pracovní povolení Green card vám umožňují vykonávat každou práci. Toto pracovní povolení zároveň platí jako přistěhovalecké vízum, na jehož základě lze nejdříve po třech letech žádat o americké občanství. Green card lze získat pokud jste příbuzní držitele této karty, který ji získal #anketa vylosováním. Lze ji získat také v případě, že máte doložitelné výjimečné nadání nebo za vysokou finanční úplatu, ale tato možnost závisí na rozhodnutí amerických úřadů. Pokud budete pracovat jako au pair a zároveň studovat, volíte vízum J-1. Víza třídy F jsou určena pro studenty, kteří byli přijati na vysokou školu v USA a jejich přímé příbuzné.

Postup při žádání o vízum

Od počátku roku 2006 si již nemusíte domlouvat termín schůzek přes konzulátní oddělení velvyslanectví USA v Praze, ale stačí zaslat e-mail den před tím, kdy si se budete chtít zúčastnit pohovoru s konzulem. Žádost o udělení víza je možné si stáhnout z webových stránek. Na pohovor je nutné donést vyplněnou žádost a cestovní pas, který musí mít minimálně o šest měsíců delší platnost než je den návratu z USA. Vzhledem k tomu, že lze vízum získat až na 10 let, je vhodné mít pas s co nejdelší platností. Dále je nutné doložit potvrzení o zaplacení vízového poplatku, který se pohybuje kolem 2.500,- Kč. Jeho výše se během roku může měnit. Dalším potřebným dokladem je potvrzení o zaplacení kurýrního poplatku, který činí 185,- Kč a kurýrní obálku s vaším jménem a adresou. V případě, že vám bude vízum uděleno, bude vám váš pas zpět doručen kurýrní službou.

Co vás čeká při vstupu do země a návratu

Získání víza je jen prvním krůčkem k vaší cestě do USA. Další bude záležet na imigračním úředníkovi, zda vás do země pustí. Při vstupu se musíte podrobit vyfotografování a sejmutí otisků prstů. Dovoz i vývoz finančních prostředků v částce převyšujících 10 000 USD je třeba uvést na celním dotazníku.

Na co si dát pozor

V USA je zakázáno konzumovat alkohol na veřejnosti. Jeho nákup je povolen jen osobám až od 21 let věku. Cigarety si můžete koupit až od 18 let věku. Zákon porušuje i ten, kdo se objeví na veřejnosti v podnapilém stavu. Dále se zde klade velký důraz na dochvilnost.

Možnosti výdělku

Výše výdělku je rozmanitá, závisí především na příležitosti využít získanou kvalifikaci a vzdělání. Příklad některých zaměstnání a výše výdělků je uvedena v následující tabulce: 

profese mzda v Kč profese mzda v Kč
skladník 40.000-60.000 kuchař 55.000-80.000
uklízečka 40.000-50.000 zdrav.sestra 55.000-85.000
pokojská 30.000-42.000 lékárník 80.000-125.000
recepční 50.000-70.000 technik 60.000-100.000
servírka 50.000-70.000 administrátor 60.000-90.000

Další možností je pracovat jako au pai ve spojení se studiem. Od rodiny tak získáte kapesné od 130 do 200 USD týdně.

Životní náklady

Nejlevnější způsob cestování je autobus, ale není zcela bezpečný. Ceny za zapůjčení automobilu se pohybují okolo 200,- USD na týden a za benzín dáte okolo 2 USD za jeden US galon (3,8 litru). Stravování v restauracích je poměrně drahé, ale je zde velké množství rychlých občerstvení nebo si lze zakoupit hotová jídla v rámci široké cenové škály. Ceny potravin se pohybují na úrovni západoevropských zemí. Zdravotní péče je zpravidla kvalitní, ale finančně velmi náročná. Proto je nutné před odjezdem uzavřít zdravotní pojištění, protože Česká republika nemá s USA uzavřenu dohodu o poskytování bezplatné zdravotní péče.

Ukončení pobytu

Při ukončení pobytu musíme počítat s tím, že vývoz předmětů v hodnotě od 100 do 1 000 USD je zpoplatněn vyměřením desetiprocentního cla. Při opuštění území USA je nutné odevzdat kartu I-94, což je formulář o povolené době pobytu na území USA, imigračním úředníkům. Tato karta slouží k evidenci délky pobytu na území USA. Pokud nebudete schopen prokázat délku pobytu, bude vám platné vízum zrušeno.

Užitečné adresy

www.immigration.gov

www.atf.treas.gov

www.koa.com

www.usembassy.cz

www.mzv.cz

Prohledat jednotlivé výrazy - USA, země zaslíbená? Kolik si tam vyděláte?

USA, , země , zaslíbená? , Kolik , si , tam , vyděláte? ,

Vyplavení bytu horor pro každého

Konečně malíř opouští po dvou dnech náš byt. Za dva dny po dřině po malová... více »

Nová služba za 24 hod? Máte jí už za 4 měsíce!

V srpnu tohoto roku, jsem chtěl dceři převést předplacenou kartu na paušál "... více »

Běžná cena? Další z triků obchodníků

Rozhodl jsem se koupit si kávovar. Takový nějaký lepší. Na Internetu to dnes nen... více »

Anketní otázka